Over Rattenpootjes

Over mij

Mijn naam is Jill Landkroon. Ik ben geboren in 1985 en woon in Apeldoorn met mijn man, honden Pim, Saar en Naboo en natuurlijk de ratten. Naast alle dieren thuis heb ik ook nog twee prachtige pony’s in mijn leven, Spikkel (Appaloosa) en Rood (New Forest). Zij wonen op een heerlijk plekje bij mijn ouders en mogen lekker pony zijn zonder enige verplichting. De meeste vrije tijd wordt dus wel besteed aan de dieren, daarnaast houd ik van lezen en schrijven.

Mijn eerste ratten kreeg ik in 1998. Een neef had al ratjes waar ik helemaal verliefd op werd en eenmaal zelf begonnen met het houden van ratten werd het van een hobby al snel een passie. Zoals bij veel andere (beginnende) ratteneigenaren kwamen mijn ratjes in eerste instantie altijd bij dierenwinkels vandaan. In 2009 haalde ik mijn eerste ratjes uit de opvang en daarmee begon bij mij de wens voor een eigen opvang langzaam te groeien. Hoewel je nooit bent uitgeleerd, zeker niet als het over levende wezens gaat, was mijn basis aan kennis en ervaring in 2012 voldoende om daadwerkelijk een eigen opvang te beginnen.

Over Rattenpootjes

De opvang van Rattenpootjes werd in 2012 opgericht met de intentie relatief kleinschalig te blijven. Omdat in de praktijk echter bleek dat de vraag naar opvang vrijwel altijd groter is dan het aanbod is de opvang enorm gegroeid. Gemiddeld verblijven er steeds zo’n 70 ratjes in de opvang.

Tot 2018 had de opvang als hoofdzaak een asielfunctie en was er veel doorstroom in de opname en herplaatsing van ratten. Sinds 2018 is het hoofddoel van de opvang het permanent huisvesten van ratten met speciale behoeftes en het geven van voorlichting.

Filosofie

Mijn manier van omgaan met ratten (of eigenlijk met alle dieren) is gebaseerd op het kijken vanuit het dier, niet vanuit een menselijk oogpunt. Ratten zijn prooidieren en vanuit dat instinct reageren ze ook. Met dat in mijn achterhoofd benader ik met name de ‘rugzak’-ratjes en (half)wilde ratjes, die nog net wat dichter bij de natuur staan dan hun tamme gedomesticeerde soortgenootjes. Door te anticiperen op hun manier van communiceren en hun beleving van de wereld om ons heen hoop ik een band te creëren die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect.

Mijn streven is om uit elke rat te halen wat ze van nature in zich hebben, ze moeten de mogelijkheid krijgen om zichzelf te zijn. De individuele verschillen kunnen groot zijn en wanneer een rat goed in zijn/haar vel zit en ontspannen is zal het eigen karakter goed naar voren komen. Zo zal de ene rat dol zijn op knuffelen en kriebelen terwijl een ander liever veel rondloopt en wil ontdekken. Ik vind het erg belangrijk om dat te respecteren en geen gedrag af te dwingen wat niet echt bij de rat past. Juist de verschillen maken ze allemaal op hun eigen manier zo mooi, waardevol en leerzaam voor ons.

Om de ratten zo gezond en gelukkig mogelijk te krijgen en houden werk ik vanuit een holistisch oogpunt, dus met aandacht voor alle elementen die er voor zorgen dat een rat lekker in zijn/haar vel zit. Dit houdt in dat kooien aan minimale afmetingen moeten voldoen, de bodembedekking in orde moet zijn, het voer gezond en gevarieerd is, de inrichting van de kooi genoeg uitdagingen en geestelijke verrijking biedt en natuurlijk dat ze op tijd de nodige medische zorg krijgen. Leven met minimaal eén soortgenootje (bij voorkeur een grotere groep vanwege de groepsdynamiek) is een vereiste. Daarnaast krijgen de ratten de mogelijkheid om regelmatig los te lopen in huis of bij ons op de bank zodat ze lekker kunnen rennen, spelen en knuffelen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

In mijn ogen is elke rat belangrijk en verdient elke rat een kans op een fijn, stressvrij leven. Met het opvangen van ratten met gedragsproblemen en wilde ratten hoop ik mijn steentje daar aan bij te dragen.