Wilde ratten

Wat te doen bij gevonden wilde ratten?

Volwassen wilde ratten

Een wilde rat die benaderbaar is, een slome of zieke indruk maakt of gewond is heeft hulp nodig. Hoe langer het duurt voordat het dier specialistische en intensieve zorg krijgt, hoe kleiner de overlevingskansen. Wij nemen ook wilde ratten in nood op.

Heb je een wilde rat die hulp nodig heeft gevonden? Bel zo spoedig mogelijk voor advies en hulp met de opvang: 06-13974553. Spreek de voicemail in bij geen gehoor, er wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld. Belangrijk voor de tussentijd is dat de rat in een kooitje of bak wordt gezet met een dekentje en eventueel een kruik op lichaamstemperatuur. Pas op dat het dier geen ontsnappingsmogelijkheden heeft of zich kan bezeren. Wilde ratten zijn geen mensen gewend, zet het dier op een rustige en donkere plek weg en wacht contact met de opvang af. Raak het dier bij voorkeur niet met blote handen aan en vermijd contact met eigen huisdieren.

Wilde rittens

Steeds vaker worden er nestjes met wilde rittens (babyratjes) aangetroffen, bijvoorbeeld bij opruimwerkzaamheden. Ook worden er regelmatig rittens gevangen door honden of katten. Rattenpootjes neemt ook wilde rittens aan. Om ze de beste kans te geven tot ze bij de opvang zijn hebben we een beknopte handleiding geschreven voor de vinders:

Allereerst: Is hulp echt nodig? De natuur kan veel zelf regelen, maar door toedoen van mensen of (roof)dieren kan het zijn dat een ritten/ratje niet meer kan overleven in het wild. Grijp sowieso in wanneer:

  • Een ritten is gevangen door een hond of kat. Een nest waar ze uit komen is meestal niet meer te traceren. De moeder kan ook gevlucht zijn (met de andere rittens). Wilde rittens redden zich niet in hun eentje, meestal zijn ze ook in shock. Zet ze dus niet zomaar weer buiten. Ook wanneer ze gewond zijn is terugzetten geen goed idee.
  • Een ritten (zeker wanneer de oogjes nog dicht zitten) alleen ergens rondkruipt en er geen moeder in beeld is. Deze rittens zijn meestal, om wat voor reden ook, achtergelaten of achtergebleven en worden niet meer opgehaald door hun moeder.
  • Een ritten een slome, zieke indruk maakt. Een ritten die ergens alleen zit en benaderbaar is mankeert iets. Gezonde rittens laten zich vaak niet zien (anders meestal in gezelschap van andere ratten) en zullen vluchten wanneer je ze benadert.
  • De moeder overleden is.

Wanneer een nest gevonden is door bv. opruimwerkzaamheden is het afhankelijk van de situatie of ingrijpen nodig is. Moederratten zitten sowieso niet constant op hun nest, een nest hoeft dus niet per definitie verlaten te zijn. Bij stress/verstoring kan de moeder ook vluchten om later terug te komen. Wanneer het nest nog intact is en de rittens een goede indruk maken is het verstandig om een tijdje af te wachten of de moeder terugkomt, dit is immers het beste voor iedereen. Wanneer de moeder niet binnen afzienbare tijd* terugkomt of het nest ernstig verstoord is en niet meer veilig ligt heeft het nest hulp nodig.

(*De tijd die je af kunt wachten is afhankelijk van de leeftijd en conditie van de rittens. Er mag altijd gebeld worden om dit te overleggen. Ga in ieder geval regelmatig rustig kijken en wacht niet langer dan 12 uur af.)

Is hulp inderdaad nodig? Wij nemen wilde rittens altijd aan en indien vervoer een probleem is kan hier altijd iets voor geregeld worden. Dit geldt voor zowel Nederland als België. Rittens hebben specifieke zorg nodig, in de opvang is standaard alles aanwezig wat ze nodig hebben. Hoe sneller ze hier zijn, hoe beter hun kansen worden.

Wat kan je doen als je een ritten/een nest hebt gevonden?

  • Bel zo snel mogelijk de opvang: 06-13974553. Er mag dag en nacht gebeld worden. Spreek bij geen gehoor de voicemail in, er wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld. (Dit is een spoednummer, gelieve niet bellen voor andere zaken dus.)
  • Maak indien mogelijk wat duidelijke foto’s en/of een filmpje en stuur deze via mail naar info@rattenpootjes.nl. We kunnen dan een redelijke inschatting maken van de leeftijd en de conditie van de rittens. Aan de hand hiervan kunnen we advies op maat geven en de urgentie inschatten.
  • Wanneer duidelijk is dat hulp nodig is: Stel de rittens veilig; zorg dat ze warm (lichaamstemperatuur) en beschut liggen. Geef geen melk! Water met een elektrolytenoplossing is wel goed. Lees hier meer over het hoe en waarom: Melk voor Dieren.

Tot slot: Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om zelf een ritten/nestje met de fles groot te brengen: Bezint eer ge begint. Rittens hebben dag en nacht zorg nodig, elke paar uur, het is fysiek erg zwaar. Het is niet iets wat je er ‘even’ bij doet, je volledige toewijding moet enkele weken naar de rittens (kunnen) gaan. Ze hebben specifiek (duur) melkpoeder nodig en de zorg is intensief en zwaar. Wil je het toch proberen, bel of mail ook dan gerust voor advies.